På søken etter grønne fingre – så frø inne!

Ingenting er så spennende som å så frø for å dyrke frem sine egne urter og vekster (kanskje bortsett fra å brygge sitt eget øl). Å gå å vente på at den første spiren skal titte frem er så spennende at man må sjekke de små pottene flere ganger daglig. De siste årene har vi sådd frø til urter og grønnsaker med litt varierende hell. Jeg har derimot bestemt meg for at 2013 er året hvor balkongen og parsellhagen skal bugne over av grønne vekster.

Så frø inne - utstyrChili, cherrytomater, basilikum og timian skal sås inne og siden plantes ut i krukker og potter på balkongen. I tillegg skal purre, sommergulrot, augurk, rødbeter og brekkbønner forspires hjemme for så å plantes ut i hageparsellen i Herligheten.

Tidligere har jeg sådd frøene i små torvpotter som jeg har dekket med plastfolie. Nytt av året er et lite minidrivhus fra Plantasjen. Her er det plass til fire potteinnsatser som hver består av seks potter. Siden vi bor i leilighet, og det forsatt er for kaldt å stå ute på balkongen, gjør jeg alt dette i stua. Det blir minimalt med søl, så lenge man bare dekker til med litt plast. Bor man i by’n så bor man i by’n.

Prosessen er enkel:

  1. Fyll pottene med såjord og klapp til
  2. Fukt jorden med vann (jeg gjør i hvertfall dette)
  3. Fordel frøene i pottene. P.g.a. at pottene mine er veldig små, sår jeg kun ett frø i hver potte. Man kan godt ha flere frø i hver potte, og så heller luke bort de “svakeste” plantene når de kommer opp.
  4. Dekk frøene med jord. Les bakpå pakken hvor mye jord de ulike frøene skal dekkes med. Jeg sprayer et par dæsjer med vann her også.
  5. Merk pottene med navn, det er ikke så lett å holde styr på hva som er hva…
  6. Sett plastlokket på minidrivhuset, eller dekk til med plastfolie (stikk noen hull i plasten, så det kommer til luft). Sett pottene i vinduskarmen. Frøene liker seg i en temperatur på mellom 18 og 22 grader.

So far so good… Nå er det bare å vente. Den store utfordringen kommer når frøene spirer! Hos meg ligger små tomat-, chili, basilikum- og timianfrø nå og lurer under overflaten.
Så frø inne i minidrivhus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppdatering kommer.

- K

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>