Pulled pork i leirgryte – en lånt oppskrift

Pulled pork
Pulled pork burgerstyle

Denne oppskriften er rippet fra min dansksvenske kollega Christa som driver bloggen gladadansken.se -  verdt å sjekke ut for den matglade. Vi har fulgt Christas oppskrifter på både pulled pork, barbequesaus og hjemmelagde hamburgerbrød med stort hell.

Beregn goood tid når du lager pulled pork; kjøttet skal marienere i krydderblandingen over natten, og så steke til det er så mørt at man enkelt kan dra det fra hverandre. Det betyr fort 7- 10 timer i ovnen.

Tradisjonelt sett serveres pulled pork i hamburgerbrød med coleslaw og barbequesaus, men vi stemmer i med Christa og synes det aller beste er burgerstyle med salat, tomat, sylteagurk og majones. Da blir det litt grønnere og friskere. Ha gjerne en skvett barbequesaus på her også.

Dryrubbed Pulled Pork

 • 1/2 dl brunt sukker
 • 2 ss paprikakrydder
 • 1 ts ferskmalt svart pepper
 • 1 ts salt
 • 1 ts cayennepepper
 • 1 ts sennepspulver
 • 1 ts løkpulver
 • 1 ts hvitløkspulver
 • Ca 1 kg svinenakke (i dette tilfellet fikk vi ikke tak i svinenakke, og brukte entrecote av svin – litt dyrere, men mmm)

Dagen før servering, blander du sammen kryddermiksen i en morter eller bolle. Rens kjøttet for eventuelt overflødig fett og sener, og gni krydderet godt inn slik at hele overflaten er dekket. Pakk kjøttet inn i plastfolie, og legg det i kjøleskapet til neste dag. På den måten trekker kjøttet til seg smaken fra krydderet.

Pulled pork i leirgryte
Pulled pork klar for ovnen

Dagen etter starter du med å legge leirgryten din i kaldt vann i 20 – 30 minutter. Pakk så ut kjøttet og legg det over i gryten. Sett leirgryten på rist i kald ovn, og sett temperaturen på 90 – 100 grader. Nå skal kjøttet stå i ovnen helt til det er så mørt at du kan dra det fra hverandre med to gafler. På våre to forsøk har det betydd 8 timer pluss. Dette er så klart avhengig av størrelsen på kjøttstykket.

 

Pulled pork - dra kjøttet
Dra kjøttet fra hverandre

 

Når du har sjekket at kjøttet er ferdig, tar du det ut av ovnen og legger det over i en ildfast form. Kjøttet skal nå inn i ovnen igjen og steke i 20 – 30 minutter på litt høyere temperatur, slik at det får stekeskorpe. La kjøttet hvile litt, før du drar det fra hverandre med to gafler. Nå er kjøttet klart og du kan rigge burgeren din med det du liker best. Som sagt liker vi å servere pulled pork som en vanlig burger, men kjør gjerne tradisjonelt med coleslaw og barbequesaus. Vi var imponert over hvor digge de hjemmelagde hamburgerbrødene ble. Test det ut!

- K

4 comments

 1. Blom

  Hoi! Om dry-rub: jeg har fordypet meg i “BBQ” oppskrifter fra sørstatene i USA hvor dry-rub er en viktig del av grillingen (eller, smoking). Prøver nå langtidsgrillet kjøtt med dry rub. Det ble ok, men ikke fantastisk sist gang, første feilen var nok at skorpen som lages av rub’en ble ødelagt av at jeg pakket inn kjøttet mens det hvilte (i 45 min). Skorpen ble altså en fuktig grydderblanding istedet… Har dere erfaring?

  Fin blogg forresten :-)

 2. kajamartin

  Hei Blom!
  Etter en lang dag i leirgryten fikk vi heller ikke sprø skorpe, men den var intakt og fin. Vi avsluttet derfor med “svi” kjøttet på litt høyere varme en halvtimes tid, plassert i en ildfast form. Resultatet ble tilfredsstillende, muligens noe tørt. Hvis du lot det ligge å dampe under aluminiumsfolie i 45 min, så sier det vel seg selv at resultatet ble en noe fuktig affære :)

  Hvordan stekte du det? Har ikke hage, men drømmer allikevel om en Weber Smoker.

  …og kom gjerne med en digg oppskrift på dry rub!

  • Blom

   Tjohoo! Jeg tok en Kentucky style “Beef rub” jeg fant på internett og freestyla den til. Har lest at å svi på for høy temperatur kan ende med å svi sukkeret noe vi jo ikke ønsker? Ser at aluminiumsfolien ikke er noe triks for sprø skorpe ja, men det var jo det han red neck’en gjorde på youtube! Hage er snart i boks, og da blir det selvbygget smoker. Jeg skal prøve en svinerub neste gang, skal gi oppdatering på hvordan det går.

 3. Eyvind Hellstrøm

  Inspirerende blogg Kaja og Martin. Dere har valgt noen utradisjonelle løsninger som jeg har hatt suksess med tidligere. Stå på i matens tjeneste…

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>