Oppskrift på superenkelt surdeigsbrød

Med en nylaget surdeigstarter i kjøleskapet, gjenstår det bare å komme i gang med bakingen. Mitt første forsøk på å bake med surdeig er basert på denne oppskriften, og er et enkelt surdeigsbrød av hvete. Bare vær oppmerksom på at deigen skal heve relativt lenge, så det krever bittelitt planlegging. Du trenger:

  • ca 1 dl surdeigsstarter
  • 2,5 dl vann (ca 20 grader)
  • 1 ts salt
  • 1 dl sammalt hvetemel
  • 5,5 dl hvetemel
  • Litt semulegryn
Bland surdeigstarter og vann
Bland surdeigstarteren med vann

Surdeigstarteren kan med fordel stå ute i romtemperatur noen timer før man begynner å bake. Du kan for eksempel ta den ut av kjøleskapet og mate den kvelden før baking, så er den preppet og klar.

Bland ut surdeigsstarteren med vannet. Du husker så klart å la det være igjen den liten del som du mater opp igjen med mel og vann. Tilsett salt og melblandingen. Kna deigen sammen og la den hvile i 3-4 minutter (usikker på hvorfor, men som fersk surdeigsbaker tør jeg ikke annet enn å følge gode råd).

 

Kna surdeigen
Kna deigen elastisk

Kna så deigen til den blir smidig og elastisk. Deigen er ferdigknadd når den består “vindusrutetesten”, d.v.s. at du kan dra deigen ut, holde den opp mot lyset, og skimte lyset gjennom den uten at den revner.

 

 

 

 

 

Surdeigsbrød klar til steking
Form deigen og rull i semulegryn

Form deigen til et brød, rull den i semulegryn og legg den over på en bakeplate. Dekk til deigen med plast og la den heve til den har doblet seg i størrelse. Dette kan ta mellom 8 – 12 timer. Etter 9 timer er jeg klar til å sette brødet mitt i ovnen. Brødet skal steke i ca 25 – 30 minutter på 235 grader.

 

 

 

 

Surdeigsbrød
Ferdig stekt surdeigsbrød

Voila! Jeg er imponert over hvor enkelt dette var. Et trygt nybegynnerbrød for en fersk surdeigsbaker. Neste gang er målet et brød som er enda litt luftigere, men med tanke på at dette var første forsøk er jeg godt over middels fornøyd!

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>