Økologisk mel fra Holli Mølle

Økologisk mel fra Holli Mølle
Økologisk mel fra Holli Mølle

Jeg har egentlig alltid heiet på underdogen. Det stakkarslige laget et godt stykke nede på tabellen, den udugelige langrennsløperen fra Kenya, eller kanskje det politiske partiet som ligger og dupper rundt sperregrensen. Og indieband, naturligvis. Mens Regal og Møllerens fyller stadioner landet rundt, holder Holli Mølle seg på de kule klubbene. Holli Mølle er en av landets få indiemøller.

Mel er mel, eller?
Med få produsenter og begrenset utvalg er det er fort gjort å tenke at mel er mel. Dette er norske dagligvarebutikker og –kunder i et nøtteskall. Jeg vet ikke når det gikk opp for meg første gang at det fantes andre og kanskje mer interessante melprodusenter på markedet, men jeg husker første gang jeg kjøpte med meg 1 kg Spelt Siktet og 1 kg Spelt Grovmalt fra den overprisede og noe usjarmerende Maschmanns Matmarked på Skøyen sist vår. Nydelig design i deilig blåtoner som oser av tradisjonelt landbruk og håndverk, men det var også noe mer moderne med uttrykket. Jeg falt pladask.

Fordeler
Fordelene med økologisk mel fra steder som Holli er først og fremst at kornet ikke er «avlet» frem i laboratorier for å makse motstandsdyktighet og størrelse på avlinger, men inneholder i stedet et høyere næringsinnhold enn typisk «industrikorn». I tillegg finnes det heller ingen unaturlige tilsettingsstoffer eller nasties å bekymre seg for.

Steinmalt
Holli Mølle gjør et stort poeng ut av at melet deres er steinmalt på gammelmåten. Nøyaktig hva dette skal tilføre av kvalitet til det ferdige produktet er det vanskelig å si, men det er i alle fall betryggende at kornet er varsomt tatt hånd om, bokstavelig talt. Selv hevder Holli Mølle på sine sider at maling med steinkvern gir et mel med en noe mer rufsete overflate, noe som gjør at det tar opp i seg mer fuktighet enn industrikvernet mel, noe som igjen skal sikre et saftigere resultat. Jeg liker å tro at så er tilfellet og mener bestemt brød og kaker laget på mel fra Holli har hevet kvaliteten på mine ferdige bakverk. Jeg føler også at melet gir et bedre resultat under heveprosessen, da den grovere overflaten og fraværet av tilsettingsstoffer gjør at gjæren eller surdeigen får et noe bedre og naturlig miljø å jobbe i.

Noe for deg?
Holli Mølle selges av en rekke forhandlere over store deler av landet. Sjekk ut deres liste over forhandlere her. Hvis du blir ørlite gira av tanken på økologisk produsert korn og mel er Økologisk Spesialkorn også en produsent å sjekke ut. Har handlet produkter hos de ved et par anledninger og resultatet er alltid fantastisk.

-M

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>