Hvordan brygge øl hjemme – tapping og karbonering

Det har nå gått 14 dager (pluss et par til) siden vi satt vårt lille brygg og skrev innlegget Hvordan brygge øl hjemme. Tiden er nå moden for å tappe ølet over på flasker og sette i gang karboneringen. Det er ikke avgjørende at man gjør dette på dagen to uker etter at brygget ble satt. Det viktigste er at gjæren har fått rast skikkelig fra seg og klukkingen i gjærlåsen mer eller mindre har stoppet opp.

1. Vasking av flasker

For at brygget ikke skal bli infisert og ødelagt under karboneringen er det essensielt å bli kvitt all skitt, lort og bakteriekultur fra de tomme flaskene. Vask og skur godt med såpevann og en flaskekost, skyll deretter, for så å gi flaskene en avsluttende finish med desinfeksjon, f.eks. Star San. La så flaskene renne godt av seg i et flasketre, eller finn en annen egnet løsning.

Desinfisering av flasker
Annen egnet løsning…

Skulle det være små rester av skum igjen i flaskene før selve tappingen begynner, ikke få panikk – “Don’t fear the foam!” er en bra frase jeg leste på et forum en gang.

2. Lese av Final Gravity – FG

Tiden er nå inne for å sjekke det aller viktigste (i alle fall for enkelte) – har vi klart å lage alkohol? Før vi satt ølet til gjæring tok vi ut en liten menge av brygget over i et testrør, kjølte det ned til 20 grader under springen, hvorpå vi så leste av væskens Original Gravity (OG). Vi gjentar nå samme prosess etter gjæring og kan dermed lese av væskens Final Gravity (FG).

FG og hydrometer
Måling av FG ved hjelp av et hydrometer

Alkoholprosenten finner man så ved å dele differansen mellom de to tallene på et forholdstall. Da det strides om hva som er 100% korrekt formel for å regne ut alkoholprosenten, vil verdien på dette forholdstallet variere etter hvem du spør. Et godt og enklere alternativ er å bruke en av de mange hundre kalkulatorene som finnes på nettet, f.eks. abvcalculator.com. Vårt resultat varierte noe etter som hvilken kalkulator vi brukte, men vi snittet på 5,8%, ikke langt unna hva vi hadde regnet med på forhånd. Veldig fornøyd med den!

3. Karbonering med sukkerlake

Karbonering er noe man utsetter brygget sitt for slik at kullsyre kan dannes. Veldig basic har man her to alternativer: kjøpe ferdige sukkertabletter som man tilsetter direkte i flaskene, eller man kan bruke en sukkerlake. Vi gikk for siste alternativ.

Sukkerlake
Sukkerlake

Sukkerlake lages ved å røre ut ønsket menge sukker i en liten mengde vann, akkurat nok til at sukkeret løser seg greit opp. For menge sukker er 6 gram per liter brygg en grei huskeregel. Smelt sukkeret i vannet over en varm plate, sett det så til avkjøling.

4. Stikke om ølet

Sukkerlaken kan enten måles opp og helles forsiktig over på hver flaske med en liten sprøyte eller lignende. Pirkete og klissete, spør du oss. En mye enklere løsning, som også fordeler laken mer jevnt, er å «stikke» om ølet over på et nytt kar hvor sukkerlaken allerede befinner seg. I denne prosessen kvitter man seg også med en del ekstra sedimenter og lignende fra gjæringsprosessen.

Stikke om, tappe og korke øl
Ølet “stikkes” om, tappes og korkes

5. Tapping

Vi bruker her en minihevert med pumpe hvor vi har festet en liten kran til enden. For at det ikke skal bli for mye søl kan det være greit å være to personer i denne prosessen, en som pumper og en som tapper.

6. Korking

Siste steg i prosessen er å sette på korker. Dette vil variere ettersom hva slags flasker man benytter seg av og hvor mye man er villig til å investere i utstyr, men vi har gått til innkjøp av en enkel og forholdsvis rimelig modell drevet med god gammeldags håndkraft. Ikke fortvil, dette er ikke særlig slitsomt, selv om man her fort vil merke fordelen av å ikke ha brygget 25 liter øl.

7. Nyte resultatet (visuelt, enn så lenge) og ta masse bilder

ferdig1

Nuff said!

Ferdig2

 

Ølet skal nå stå og godgjøre seg ytterligere to uker i romtemperatur før det er klart til å nytes. I mellomtiden kan man pønske ut navn på brygget og lage seg noen lekre egenproduserte etiketter. Man bør også vurdere å sette en ny batch med det samme, da vi er rimelig sikre på at resultatet kommer til å bli så bra at etterspørselen etter mer øl fort vil bli prekær.

-M

2 comments

  1. Nils Lysebo

    Hei Kaja! Jeg har akkurat brygget min første mini-batch, og googlet “karbonering”. Da fant jeg deres utmerkede blogg med gode tips! Flaskene står nå og godgjør seg -gleder meg veldig til å smake! Fortsatt god sommer! Nils

    • kajamartin

      Hei Nils! Så utrolig morsomt. Vi har ikke akkurat reklamert for denne bloggen, så artig at kjentfolk finner veien inn (og at søkeoptimaliseringen funker hehe). Vi ble veldig fornøyd med ølet vårt, Martin har akkurat flasket batch nr 2. Hilsen Kaja :)

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>