Herligheten parsellhage – en liten oase i Bjørvika

Herligheten
Herligheten: foreløpig mye grått og lite grønt

I Bjørvika i Oslo, mellom luftetårn og motorvei, ligger Herligheten. Dette stedet har vi vært så heldige å stifte bekjentskap med det siste året. Herligheten er et grønt, økologisk prosjekt om urban matproduksjon, satt i gang av Bjørvika Utvikling. Du kan lese mer om Herligheten på Bjørvika Uvikling sine sider, men kort sagt består prosjektet av tre deler: et parsellkollektiv, en 250 kvadrat stor kornåker, samt en rekke seminarer og hendelser på programmet.

Herligheten parsellkollektiv består av 100 pageparseller, hver av 5 kvadrat. Her er det ikke tradisjonell hageparselldrift med små åkerlapper, men “kasser” av pallekarmer med fiberduk i bunnen. Kriteriet for å være med, er at man må drive økologisk, det vil altså si ingen kunstgjødsel (og helst økologiske frø).

Her, midt mellom Middelalderparken og Sørenga, omkranset av trafikkert vei og byggearbeid, har vi en  parsellhage på 5 flotte kvadrat å boltre oss på. Denne uken har vi hatt første dagen i hagen (ja vi kaller det hagen) for sesongen.

Etter en liten innsats for å få på plass pallekarmer og rydde opp etter gammal moro, var vi kjapt i gang med årets prosjekt. Gammel jord er snudd og ispedd ny, næringsrik jord, samt kalk og hønsegjødsel. Til vår store forundring hadde noen jordbærplanter og rabarbra overlevd vinteren, og overlever man en kald Oslovinter, så fortjener man å bli med videre. I år prøver vi oss dermed på:

  • Kasse 1: Rabarbra og jordbær (fjorårets, plantet om 05.05)
  • Kasse 2: Sommergulrøtter (direktesådd 05.05)
  • Kasse 3: Purre (direktesådd 05.05)
  • Kasse 4: Rødbeter (sås denne uken)
  • Kasse 5: Brekkbønner og sukkererter (sås denne uken)
Forspiring av frø
Forspiring av chilifrø

I tillegg har vi sådd salat  og forspiret masse tomatplanter og chili som skal plantes ut når de er herdet og sterke nok.

Forspiring av frø inne er forresten en lek når man har verdens mest stilfulle og effektive plantelys! (takk til snill samboer som deltar i konkurranse og vinner)

-K

 

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>