Oppskrift på “beerbattered” Fish and Chips

Fish and Chips
Hjemmelaget fish and chips

Mitt første møte med fish and chips var som 17-årig utvekslingsstudent på New Zealand. Min vertsfamilie hadde hentet meg på flyplassen og passet på å introdusere meg for “nasjonalretten” så raskt som mulig. Jeg husker fortsatt hvordan avispapir full av fish and chips fra den lokale take-away sjappa ble brettet ut på stuebordet, og min vertsfar kommer nok aldri over det øyeblikket da deres nye, norske familiemedlem etterlyste bestikk…

Fish and chips er kjent som typisk take-away mat, og selv om hovedingrediensen er fisk, oser det ikke akkurat sunnhet av denne retten. I hvertfall ikke hvis du kjøper den fra en typisk fish and chips sjappe. Da er det så fint at man kan gjøre sin egen versjon av retten, som er litt mer delikat og kanskje til og med litt mindre usunn enn den opprinnelige. Vi bytter mer enn gjerne ut fredagspizzaen eller lørdagstacoen med denne versjonen:

Fish and chips i ølrøre med ertepuré og tartarsaus

Til 2 personer trenger du:

Fish:

 • ca 400 g torsk
 • 2 dl hvetemel
 • 2 dl øl
 • salt og pepper
 • Ekstra mel til dypping
 • Solsikkeolje (nok til å fylle opp til ca 1 cm i pannen)

Chips:

 • 4-5 poteter
 • Solsikke- eller rapsolje
 • salt og pepper

Ertepuré:

 • 1 pakke grønne erter (denne gangen brukte vi hermetiske erter, men frosne erter er å fortrekke – fargen blir friskere og det blir mindre tørt)
 • 1/2 løk
 • smør

Tartarsaus:

 • 2 dl majones
 • 2 ts sennep
 • 2 ts hakket kapers
 • 1 ss hakket sylteagurk
 • salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær potetene i båter eller skiver. Legg de på et stekebrett dekket med bakepapir. Drypp solsikkeolje over, vend potetene i oljen og dryss på salt og pepper. Stek potetene i ovnen på ca 220 grader i 45 minutter.

Lag klar tartarsausen og sett den gjerne i kjøleskapet til maten er ferdig. Vi lager majonesbasen selv, men du kan så klart bruke ferdig majones.

Ha 1 ss smør i en liten stekepanne. Stek løken på middels varme til den er myk. Ha ertene oppi og stek det sammen. Når ertene er myke og varme, kan du mose blandingen. Vi bruker bare en vanlig tresleiv. Hold ertestuingen varm mens du gjør resten.

Ølbatteren lager du ved å ha mel i en bolle for så å tilsette øl mens du rører til en fin blanding. Husk å prøvesmake ølen. Salte og pepre blandingen godt. Samtidig kan du ha litt mel (ca 1 dl) i en bolle eller på en tallerken. Denne skal fisken dyppes i etter å ha vært en tur innom batteren.

Du er nå klar til å starte moroa. Selve stekingen av fisken går fort, så du bør ikke begynne med dette før alt annet er så godt som ferdig. Forbered deg godt ved å sette ølbatteren og melet klart på ene siden av komfyren. På andre siden av komfyren kan du legge en tallerken eller fjøl dekket med kjøkken- eller bakepapir. Til å steke fisken bruker vi en litt høy stekepanne, men en wok funker også bra. Fyll solsikkeolje i pannen, ca 1 cm er fint. Sett platen på full guffe og varm opp. Du sjekker at oljen er varm nok ved å stikke enden av en tresleiv i oljen. Når det bobler rundt treet er det klart.

Fish and chips
Slik lager du fish and chips

Bruk fingrene til å dyppe fiskefiletene i ølbatteren til de er helt dekket. Vend de raskt i mel, før du forsiktig legger de over i stekepannen. Stek filetene til de er gyllenbrune. Snu og stek på andre siden. Bruk gjerne en fiskespade når du steker. I kombinasjon med en tresleiv eller gaffel er det enkelt å snu fisken, samt at du unngår å få med masse olje når fisken løftes ut av pannen. Når fisken er ferdigstekt løfter du den over på kjøkken- eller bakepapir for å renne av.

Dandér fisken, potetene og ertestuingen på tallerkener og pynt med sylteagurk, sitronbåter og tartarsaus. Skal man gjøre dette på erkebritisk måte, drypper man malteddik over maten. Server sammen med en iskland engelsk øl. Gjerne en bitter. Enjoy!

Ps: skal du til London og vil spise fish and chips, bør du ta turen innom Poppies i Spitalsfields. Skulle du av en eller annen grunn rote deg bort til den engelske kystbyen Margate, kan du spise fish and chips på samme sted som vi og Blur gjorde sommeren 2012. Hurra!

 

Legg igjen en kommentar

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>